Vedd fel velem a kapcsolatot!

Azonban minden kis lépés számít, és rengeteg módja van annak, hogy olyan terméket válassz, ami bizonyos szempontból óvja a Földet. Ezek a termékek az elején felsorolt jelzők valamelyikével – lehetőleg minél többel közülük – rendelkezik.

Azt viszont tudnod kell, hogy az én legjobb szándékkal meghozott döntésem nem biztos, hogy ugyanaz, mint a tiéd. És tudod mit? Ez teljesen rendben van!

Ha laktóz érzékeny vagy, nyilván kerülöd a tejtermékeket, és ez az első, és legfontosabb szempont. Ezt ettől még szorosan követheti a műanyagmentesség és csomagolásmentesség, ami a bio és fair-trade termékeket a lista végére sorolja. De az is teljesen rendben van, ha számodra az etikus és fair-trade termékek a legfontosabbak, és minden más csak ez után jön.
Szuper, ha új, hazai termékeket veszel, amik fenntartható körülmények között készültek, és ezeket használod minél tovább. Ahogy az is ugyanennyire tökéletes választás, hogy inkább egy vintage boltban, lakásbutikban, közösségi vásáron veszel magadnak „új” ruhát, vagy bármilyen más portálon már korábban használt dolgokat.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mások a prioritásaink, ezért teljesen normális, hogy más szempontok alapján döntünk. A lényeg, hogy mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, ugyanaz a célunk. Azért változtatunk a szokásainkon, hogy jobb legyen a világ. Az, hogy különbözőképpen „harcolunk”, nem számít. A perfekcionizmusnak nincs helye ebben a mozgalomban.

Nagyon meghatározó idézet ezzel kapcsolatban Anne-Marie Bonneau zero waste séf mondata:

„fenntartható” kifejezés kérdések és tevékenységek széles körét képviseli. Az Egyesült Nemzetek szerint olyanokat, amelyek nem veszélyeztetik a jövő generációk azon képességét, hogy kielégíthessék majd igényeiket. Vagyis a fenntarthatóság a jövőre helyezi a hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy egy tárgy vagy cselekvés környezeti, társadalmi és gazdasági előnyöket generál, miközben nem használ el túl sok erőforrást, és nem okoz szennyezést.

A fenntarthatóság magába foglalja a környezetbarát tevékenységeket, és a zöld termékeket, de azért, mert valami „zöld”, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy fenntartható.

Például egy megújuló energia felhasználásával készített termék „zöld”, de a teljes életciklus elemzés során kiderülhet, hogy bizony nagyon sok energiát használtak fel a gyártás során, a termék szállítása is környezetterheléssel járt, a hasznos élettartam végén pedig nem lehet környezetbarát módon megválni tőle. Így már nem mondhatjuk fenntarthatónak (is).

Hogy őszinte legyek, nem sok valóban fenntartható termék van a fogyasztói termékek világában. Inkább azt mondhatjuk, hogy egyes termékek FENNTARTHATÓBBAK más alternatívákhoz képest.

„Tiszta”, méreganyagmentes, bio=organikus=natúr=öko

Az egészség, szépségápolás és a takarítás terén is egyre erősödő tudatosság életre hívta a természetes, bio, natúr, vegyszermentes jelzőket.

A „tiszta” arra utal, hogy az összetevők – természetesek vagy szintetikusak – nem károsak az egészségre.

A méreganyagmentes termékek nem tartalmaznak sem az egészségre, sem a környezetre káros anyagokat.

A bio termékek tanúsított ökológiai gazdálkodásból – vagyis ellenőrzött és környezetkímélő körülmények között termesztett gazdálkodásból – származó összetevőkkel készült élelmiszerek és kozmetikumok. Műtrágyát, toxikus és szintetikus anyagokat nem tartalmaznak, vagyis ezeket a termékeket elvileg biztonsággal fogyaszthatjuk, használhatjuk. Miért csak elvileg? Mert a jogi szabályozások hiányosságának köszönhetően sokszor úgy is bionak hihetünk egy terméket, hogy igazából semmiféle minősítés logója nincs a termék csomagolásán, hanem csak önkényesen ráírták a gyártók.

Fair Trade, Etikus, Kézműves

Az 1980-as évektől kezdve a globális kereskedelemben – különösen a fejlődő országokban – pozitív változás kezdődött a Fair Trade mozgalom megjelenésével. A méltányos kereskedelem a kávé, kakaó és tea termesztőket védi. Lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait. (A Fair Trade minősítésű termékeket logó jelzi.)

Az etikusság a ruhát és más termékeket készítő munkások megfelelő munkakörülményeire és fizetésére helyezi a hangsúlyt. Bár ez egy olyan jelző, ami nincs minősítéshez kötve, de mégis nagyon fontos, hogy megkülönböztessük az ilyen módon készült termékeket.

kézműves kifejezés a termelés ipari folyamatával szemben áll. A kézműves termékeknek kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, irányításon és tapasztalaton kell alapulnia, bár a procedúra részben gépiesíthető. Élelmiszerek esetében adalékanyagoktól mentes.
A kézműves szektor a fejlődő országok második legnagyobb munkáltatója, amely hatalmas potenciállal rendelkezik a fenntartható fejlődés számára. A kézművesiparnak lehetősége van arra, hogy újjáéledjen a hanyatló gazdaságok vidéki és városi területein.

Azonban az a tény, hogy valami kézzel készült, még nem biztosítja, hogy fenntartható is.

Például számos kézműves dolgozik a divatiparban, és a divat különösen világszerte az egyik legszennyezőbb iparág.

„Tudatos és felelős” és ami talán azon is túl van

Manapság nagyon divatos a „tudatos” kifejezés. Például lehetünk tudatosak a karrierünkkel kapcsolatban, vagy a fogyasztási szokásaink tekintetében, és tudatosan figyelhetünk a testi-lelki egészségünkre.

Általában egy személyt, egy vállalkozást, vagy egy gondolkodásmódot illetünk tudatos jelzővel, nem egy konkrét terméket.

A tudatos fogyasztó tisztában van azzal, hogyan kell a termékek címkéit értelmezni, és nagy valószínűséggel hajlandó többet fizetni olyan termékekért, amik bio-k, fenntarthatóak, vagy állat-barátok. Az sem ritka, hogy jógázik és meditál.

Voltam egy beszélgetésen a Societé-ben, aminek a középpontjában a tudatosság állt. A környezetre való odafigyelés, az ezzel kapcsolatos tetteinkért való felelősségvállalás, az, hogy a környezettudatosság az élet rengeteg más területével kapcsolatos tudatosságot is felölel valahogy olyan érzést keltett bennem, hogy van olyan állapot, ami már túlmutat az „egyszerű” tudatosságon.

tudatosságon túli lét – kissé túlzás lehet, de mint a spiritualitásban is a megvilágosodás a cél, itt pedig talán a „felébredettség”- magába foglalja a más emberek szükségleteinek figyelembevételét, és a jól informáltságot egy témával kapcsolatban, mielőtt döntés hoz vagy véleményt alkot. Magába foglalja a fent említett összes tulajdonságot.

Ez a szemlélet túlmutat a felelős vásárlón és az újrahasznosítón. A helyi termékek megvásárlása nagyon jó, de az elemző megközelítés, amikor a címkéket olvassuk, vagy környezetbarát csomagolás választása csak a kezdet.

Ez egy teljesen új életstílust ölel fel, ahol a kevesebb több. Ahol keresed a „lassú divatot”, kevesebbet vásárolsz, megszabadulsz az otthonodban összegyűlt felesleges holmiktól. Ha van rá lehetőséged megtermeled a saját ételedet, de legalábbis termelői piacon vásárolsz. Megtanulod, hogyan tudsz természetes összetevőktől magad elkészíteni bőrápolási termékeket. Megtisztítod a környezetedet a szennyező anyagoktól és a feleslegesen felhalmozott tárgyak okozta káosztól. Eladományozod vagy eladod azokat a tárgyaidat, amikre már nincs szükséged. Akár szándékosan kis lakásba költözöl, egy biztonságos környéken, ahol sétálva vagy tömegközlekedéssel eljuthatsz bárhová. Tisztában vagy a környezettel kapcsolatos hírekkel és az emberi jogokkal, és részt veszel közösségi megmozdulásokon, szemléletformáláson.

ECOgönc Fenntartható Stílusos Tudatos Fenntartható és tudatos. Az ECOgönc segít neked, hogy megtaláld az egyensúlyt a kényelem és a fenntarthatóság között. Köszönjük! ECOgönc A legfontosabb környezetbarát termékek jelölése Nyugodj meg, nem csak te érzed magad zavarodottan, amikor már a 15. emblémát/jelzést látod a kiszemelt környezetbarát termékeden. A környezetbarát jelek mindegyikének van saját jelentése, amit ebben a cikkben részletesen elmagyarázunk. Környezetbarát termék védjegyek Mielőtt is tisztáznánk a környezetbarát védjegyeket, nézzük meg: mi is a környezetbarát termék fogalma? A környezetbarát termék egy olyan termék, mely előállítása, használata és a használat utáni szakasz során sem károsítja a Földet. Magyarán nem szennyezi a környezetet = környezetbarát. Ideális esetben egy környezetbarát terméknek a csomagolása természetes anyagokból készül és rövid időn belül lebomlik, a tartalma pedig kizárólag természetes eredetű összetevőkből áll. Sokszor laikusként nagyon nehéz megállapítani egy termékről, hogy az környezetbarát vagy sem. Ennek az egyszerűsítésére alkották meg a környezetbarát termék jeleket, amelyekkel bárki beazonosíthatja a termék ökológiai eredetét. Az ökocímkék használata nem csak a vállalat szempontjából fontos, hogy megkülönböztesse a termékét a versenytársakétól, de a fogyasztónak is: könnyebben össze lehet hasonlítani a termékeket és hamar meg lehet találni a nekünk kedvező környezetbarát terméket. Vegan OK - Környezetbarát termék jelzések Vegan OK Állati eredetű összetevőt nem tartalmazó a termékek, illetve nem tesztelték a termékeket állatakon. Bio parfümök esetében elengedhetetlen védjegy. Környezetbarát termékek jelölése - Környezetbarát termék Környezetbarát Termék 1994 óta használatban lévő hazai környezetbarát jelölés. A termék környezetbarát eredetét tanúsítja. Környezetbarát termékek jelölése - Európai Unió ökocímkéjeEurópai Unió ökocímkéje 1992-ben megalkotott környezetbarát jel, amely tanúsítja a termék magas minőségét és környezetbarát eredetét. Környezetbarát termékek jelölése - Biokontroll Hungária Biokontroll Hungária A magyar bio termékeket tanúsító jelzés. A plecsni garantálja, hogy az élelmiszer egészséges és fenntartható gazdaságból származnak az alapanyagai. Környezetbarát termékek jelölése - EurolevélEurolevél (EU ökológia jelzés) 2010-ben megalkotott jelzés, amely tanúsítja, hogy a termék 100%-ban megfelel az EU ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének és hogy az egy EU tagállamból származik. Környezetbarát termékek jelölése - Fair Trade Fair Trade A méltányos kereskedelem jelzése. A jel tanúsítja, hogy a termék méltányos áron, tisztességes munkakörülmények között lett előállítva. Ilyen termékek vásárlásával támogatjuk a fejlődő országok termelőit az egyenlőtlenségek leküzdésében. skin eco logoSkinEco Teljes mértékben bőrbarát termékek, ill. hipoallergén termékek amelyekben minimalizálva vannak azok az összetevők, melyek irritációt okozhatnak a bőrön. Jó példa erre a bio testápoló. Környezetbarát termékek jelölése - FSCFSC 1993-ban létrehozott jelzés a fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozóan. Az ilyen plecsnivel jelzett termékek során figyelembe vették az ökológiai egyensúly fenntartására vonatkozó iránymutatásokat és a helyi lakosság érdekeit. Környezetbarát termékek jelölése - PEFCPEFC 1999-ben létrehozott jelzés. Hasonlóan az FSC-hez, itt is a fenntartható módon művelt erdőkből származó termékeket jelöli. Környezetbarát termékek jelölése - ÖKO TexÖKO-Tex Ártalmas anyagoktól mentes (textil)termékek jelölésére megalkotott környezetbarát jelzés. Környezetbarát termékek jelölése - Hungária Öko GaranciaHungária ÖKO Garancia A címke tanúsítja, hogy az azzal megjelölt élelmiszer egészséges és fenntartható gazdálkodásokból származnak az alapanyagai. Környezetbarát termékek jelölése - NaturlandNaturland A német eredetű szervezet jelzése tanúsítja, hogy a megjelölt termék kíméletesen lett feldolgozva és előállítva. Célja, hogy természetes állapotukban legyenek felhasználva az alapanyagok az élelmiszerek elkészítése során. ICEAorganikus minősítés Az Európai Unió legmagasabb minősítése a bio termékekre, melyet egy független laboratórium ad ki. A Helan bio kozmetikumok egyik alapvető minősítése. Környezetbarát termékek jelölése - Energy StarEnergy Star Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal jelzése, amely garantálja az amerikai szabályozásoknak megfelelő energiafelhasználást a termék előállítása során. Környezetbarát termékek jelölése - Állatokon nem teszteltÁllatokon nem tesztelt Az állatokon nem tesztelt kozmetikumokat jelölő címke. (Egyre ritkább, hiszen 2013 óta eleve tilos állatokon tesztelt kozmetikumokat előállítani az EU-ban.) Környezetbarát termékek jelölése - NaturtextilNaturtextil 1990-ben létrehozott védjegy, amely garantálja, hogy a ruha nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, továbbá bio alapanyagokból készül a termék. Ezen felül a dolgozók jogait is tiszteletben tartották a gyártás folyamata során. Környezetbarát termékek jelölése - DemeterDemeter Az egyik legrégebben, 1928-ban alapított védjegy. Az egyik legszigorúbb és legmegbízhatóbb védjegy Európában. Garantálja, hogy a termék ökológiai gazdálkodásból származik. Környezetbarát termékek jelölése - Energiacímke Energiacímke 1995 óta használt jelzés az EU-ban forgalmazott elektronikai termékek energiafogyasztását illetően. Egyes termékek összehasonlítását segíti elő. Környezetbarát termékek jelölése - Szelektív gyűjtésSzelektív hulladékgyűjtést igénylő elektromos berendezések Elemek, akkumulátorok és egyes elektronikai berendezések kötelező címkéje. Arra vonatkozik, hogy a termék kizárólag (erre kihelyezett) szelektív hulladékgyűjtőbe dobható. Környezetbarát termékek jelölése - Ügyelj a környezeted tisztaságára Ügyelj a környezeted tisztaságára Hulladékellenes kampány, melynek célja a lakókörnyezet tisztaságának védelme és az antiszociális viselkedés visszaszorítása. Környezetbarát termékek jelölése - Made byMade-by Biogazdálkodást és társadalmi szempontból a Fair Trade elveknek való megfelelést tanúsítja. Ruhákon jellemző. Környezetbarát termékek jelölése - Zöld PontZöld Pont Biztosítja, hogy a gyártó befizette a nemzetközi csomagoláshasznosító szervezet részére a termék csomagolásának: ártalmatlanítására, visszagyűjtésére és újrahasznosítására szolgáló díjat. Környezetbarát termékek jelölése - Rainforest AllianceRainforest Alliance Certified 1986-ban alapított szervezet védjegye, amely az esőerdők és trópusi erdők megőrzésére törekszik. Továbbá támogatja az olyan vállalkozásokat, akik erdőégetés, legeltetés és egyéb erdő károsító tevékenységek ellen lépnek fel. Nem találod a listában a terméken szereplő környezetbarát jelet? Ezek csak a legfontosabb környezetbarát termék védjegyek voltak, de a legtöbb nemzetnek vannak saját, öko-bio és natúr termékekre vonatkozó jelölései is. Mindig ellenőrizzük vásárlás előtt, hogy a címkén felsorakoztatott védjegyek valósak és hogy azok a környezetünk védelmét szolgálják. Vagyis, hogy ha a fenti listában nem találtad meg azt a védjegyet ami a kezedben lévő, pl. bio samponon szerepel ne aggódj, attól még lehet az is környezetbarát!

ECOgönc Környezetbarát termékek Fenntartható és tudatos. Az ECOgönc segít neked, hogy megtaláld az egyensúlyt a kényelem és a fenntarthatóság között. Köszönjük! ECOgönc Ma már minden cég azzal akar kitűnni, hogy termékei öko, vagy bio termékek. Gyakran álzöld reklámokkal, 'zöldrefestett' termékekkel is szembe találhatjuk magunkat, azonban léteznek valóban környezetbarát termékek. Egy termék környezetbarát tulajdonságát nem egyszerű megállapítani, hiszen figyelembe kell venni a gyártás módját, a csomagolás milyenségét, a használat módját, valamint a használat utáni sorsát is az adott terméknek. Fenntartható és tudatos. Az ECOgönc segít neked, hogy megtaláld az egyensúlyt a kényelem és a fenntarthatóság között. Köszönjük! ECOgönc Mindezt tovább bonyolítja, hogy egy termék öko minősége igazából a többi "helyettesítő termékhez" viszonyítva értelmezhető, hiszen nagyon kevés olyan termék van, amelyik nem használ nyersanyagot, vagy nem kell szállítani. Oldalunkat azért is hoztuk létre, hogy az öko szemlélet térnyerésében, egyfajta edukációs feladatot is ellássunk. Reméljük, hogy hatásunk túlmutat a konkrét termékek eladásán, ugyanakor célunk elsősorban a földi ökoszisztémával harmóniában előállítható és használható termékek értékesítése. Mit jelent ez a gyakorlatban? A következőkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyek alapján kiválasztjuk azokata a termékeket, amelyek végül bekerülnek a Zöldbolt.hu kínálatába: Természetes anyagokból készült, minél kevesebb vegyi anyag használatával. Tartós, könnyen javítható, így sokáig tudja szolgálni a tulajdonosát, nem kell helyette újat venni, nem kell kidobni (és ez nem csak a világ, hanem a saját érdekünk is!) Használata során nem keletkezik semmilyen káros anyag. Lehetőség szerint nem igényel külső energiaforrást, de a legrosszabb esetben is energiatakarékos! Újrafeldolgozott alapanyagokból készült. Újrahasználható (ugyanarra vagy más célra). Hulladékként újrafeldolgozható. Használata után nem lesz belőle veszélyes hulladék. Lehetőleg kevés és természetes csomagolásban árulják. Nem kell távoli országokból ide szállítani (ez rengeteg energia). Magyar termék, de legalábbis méltányos keresekedelemből származik (fair trade). Környezetbarát termék védjeggyel rendelkezik. Kézzel gyártott termék. Ökologikus gazdálkodásból származik. Egyéb nyilván való környezeti előnye van. Mivel igazán jól működő, a termék környezetbarát tulajdonságát megfelelő módon visszatükröző, széles körben elterjedt, hivatalos minősítő rendszer jelenleg nem lelhető fel, ezért nagy mértékben kell saját magunkra és a termékről rendelkezésünkre álló információkra hagyatkoznunk, amit igyekszünk Veletek is megosztani alapvetően kétféle módon: 1, Mitől zöld? - Ezen az oldalon azokat a hivatalos minősítéseket illetve általunk létrehozott cimkéket gyűjtötük össze, amelyek az adott termékek legfontosabb környezeti előnyeit mutatják meg. Az egyes cimkéket minden termék esetében a termék adatlapon tüntetjük fel. 2, Környezeti információ: Minden termék adatlapján a szövegesen is leírjuk az adott termék legfontosabb környezeti előnyeit, illetve a csomagolás módját, hasznosíthatóságának lehetőségét.

Amennyiben kérdésed merül fel a termékekkel, a szállítással, vagy a fizetéssel kapcsolatban, írj üzenetet, vagy vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek egyikén!

Csatlakozz facebook és instagram közösségünkhöz is!

Látogasd meg a további munkáimat!

A ZüMMIZéRIA kezdeményezéssel a célom az, hogy közösen javítsunk a beporzók jelenlegi válságos helyzetén. Környezetvédő szervezeteket támogathatunk, hosszabb távon pedig szeretnénk elárasztani a városokat méhlegelőkkel, rovarhotelekkel.

Montessori fajátékok minden korosztálynak!

Az ECOgönc elindítását, üzemeltetését a RNDMPLS csapatára bíztam.

Minden kezdet nehéz, de professzionális segítség mellett magabiztosan futottam neki a projektnek. Minden igényt kimerítő támogatást kapok tőlük a lehető legérzékenyebb területeken:

  • a weboldal/webáruház elindításában,
  • az ECOgönc arculat megtervezésében, a logó véglegesítésében,
  • termékfotókban,
  • a weboldal kezelésében.

Mindemellett pénzügyi és termékfejlesztési tanácsokat is kaptam, amiért igazán hálás vagyok, hiszen egy kezdő vállalkozásnak hihetetlenül sok adminisztrációja van.